Nu cumpăra un apartament fără să verifici asta: ce trebuie urmărit înainte de a semna contractul
Piața imobiliară autohtonă pare să se fi blocat puțin pe segmentul de vânzări, din cauza exploziei dobânzilor și a incertitudinilor din economie, în general. Totuși, mai există români care fac achiziții chiar și-n această perioadă dificilă, fie cu banii jos, fie apelând la credite bancare.
Dacă te numeri printre cei care au deja în derulare un credit imobiliar și nu ai norocul de a te afla în perioada de dobândă fixă, asta dacă ai avut vreun an de zile această posibilitate, știi deja cât de dificil a ajuns să-ți poți permite achitarea lunară a ratei. Tocmai de această problemă se feresc ceilalți români care amână achizițiile, dacă n-au banii grămadă strânși.
Din nefericire, nici perspectivele pentru lunile următoare nu sunt îmbucurătoare, economiștii așteptându-se la o perioadă destul de lungă cu dobânzi ridicate, din simplul motiv că inflația nu va dispărea peste noapte, iar băncile centrale (atât BCE, cât și BNR), vor fi nevoite să țină sus dobânzile, ca să țină din frâu scumpirile.
Nu cumpăra o locuință, dacă n-ai verificat aceste detalii înainte
Acestea fiind spuse, dacă totuși te încumeți să cumperi o locuință în această perioadă, indiferent că optezi pentru credit sau cash, trebuie să fii atent la câteva aspecte deosebit de importate, pentru a nu ajunge mai târziu să regreți achiziția și să vrei să scapi de ea sub orice preț.
De exemplu, vital este să te asiguri că zona respectivă e sigură pentru tine și familia ta, are toate facilitățile și cunoști deja legăturile mijloacelor de transport. Aceste detalii sunt esențiale pentru familii mai ales, atunci când trebuie să fie dus sau adus copilul de la școală, atunci când ai nevoie să ajungi rapid la magazin sau farmacie.
Pe de altă parte, sigur nu vrei să stai într-o zonă periculoasă, cu persoane gălăgioase și puse pe scandal. E important să îți petreci mult timp, în fiecare parte a zilei, în acea zonă, pentru a cunoaște care e atmosfera, înainte de a te muta propriu-zis. Vezi ce se întâmplă pe acolo dimineața, în orele de liniște, seara și în weekend. Intră pe grupurile de socializare din cartier și fii atent la problemele semnalate de oamenii care deja au șansa sau neșansa de a locui acolo și care ți-ar putea deveni vecin. Nu ezita să întrebi mai mute persoane dacă se simt în siguranță sau dacă au probleme mai speciale cu alți locatari sau cu administrațiile de proprietari.